Hét Circulaire Bagger Consortium (van Zuid-Holland)

Winnaar WOW Juryprijs 2023!

Het Circulaire Bagger Consortium (van Zuid-Holland) heeft de WOW Juryprijs 2023 gewonnen. Ben je benieuwd waarom dit project zo bijzonder is en waarom zij geselecteerd zijn voor meest buitengewone samenwerking? Luister dan de podcast.

Lees ook het juryrapport waarin de jury uitlegt waarom zij dit project met 10.000 euro ondersteunen.

Waar werken jullie aan?

Het CBC is toegewijd aan het herdefiniëren van de baggerindustrie door het benutten van de enorme mogelijkheden voor circulair gebruik van baggerspecie. We willen de jaarlijkse vrijgekomen 10 miljoen kuub baggerspecie in Regio Zuid-Holland transformeren van onderbenutte reststroom naar hoogwaardige grondstoffen voor de bouwsector. Ons doel is het creëren van een regionale circulaire baggerketen die economisch haalbaar is, bijdraagt aan CO2-arme en duurzame bouwpraktijken én als voorbeeld dient voor de rest van Nederland.

Waar staan jullie met elkaar?

Als intensief samenwerkend consortium hebben we sinds februari 2023 aanzienlijke vooruitgang geboekt. Onze betrokkenheid bij het CBC loopt tot en met 2025, met de intentie tot verlenging. We hebben concrete resultaten bereikt, zoals de ontwikkeling van circulaire baggertegels en hoogwaardige grondstoffen uit bagger. Daarnaast werken we aan praktische tools, visies en onderwijsprogramma's om een circulaire baggerketen te bevorderen.

Waarom verdienen jullie de WOW-samenwerkingsprijs?

Wij verdienen de WOW-samenwerkingsprijs vanwege onze ambitie en impact. Onze samenwerking gaat verder dan pilots en rapporten. Met een proactieve en energieke aanpak werken we structureel aan het realiseren van onze circulaire dromen. Door de betrokkenheid van diverse stakeholders en innovatieve denkwijzen zorgen we voor een echte transformatie van de baggerindustrie. We delen onze kennis en organiseren open dagen en tentoonstellingen om anderen te inspireren en een voorbeeld te zijn voor andere regio’s in Nederland.

Wie werken er samen?

Het CBC wordt gevormd door een krachtig netwerk van samenwerkingspartners, waaronder Waterweg, Blauwe Bagger, Noorderwind, Waterschap Hollandsche Delta, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Rijnland, Gemeente Rotterdam en Provincie Zuid-Holland. Samen bundelen we onze expertise en middelen om de circulaire baggerketen te realiseren.

Vragen over dit project?

Eva Aarts

Waterweg

Co-founder en business developer

Eva Aarts

Waterweg | Startup in Residence Noord-Nederland 2022