Landelijke WOW-dag 2023

Het tweejaarlijkse congres voor weg-, vaarweg- en waterbeheerders

Beheer Anders Samen

Update storm 9:00. Op dit moment staan de seinen voor de WOW-dag op groen. We baseren ons hierbij op de berichtgeving van het KNMI. Raadpleeg de weersverwachtingen voordat je op reis gaat.

Platform WOW organiseert op 2 november in Werkendam de landelijke WOW-dag voor weg-, vaarweg- en waterbeheerders. We laten ons deze dag inspireren door innovatieve en inspirerende praktijkvoorbeelden uit de GWW-sector en we zetten ons in beweging op de BAS. 

Wat heeft de BAS met GWW te maken?

In de muziek is de BAS de basis, de fundering voor de melodie en de drijvende kracht die ons in beweging brengt. In ons werk is er ook een BAS die ons AAN zet: namelijk Beheer Anders Samen.

Want waarschijnlijk merk jij het ook: de opgaven waar we voor staan zijn groter dan de menskracht, materialen en kennis die we hebben. Uitdagingen op het gebied van klimaat, circulariteit, digitalisering en de instandhoudingsopgave houden geen rekening met de arbeidsmarktkrapte of 'het doen zoals we het altijd deden'. Het is tijd om uit onze jas te groeien, het anders samen te gaan doen. En waar dat gebeurt, waar nieuwe oplossingen ontstaan, dáár ontstaat de energie. 

Wat gaan we doen?

We beginnen de middag met een openingsact door Victor Mids over het misleiden van je brein. Vervolgens gaan we met een frisse blik aan de slag met oplossingen. 

  • Je leert hoe je de ruimte in aanbestedingsregels opzoekt. Maar wél legaal. 
  • Je leert hoe je urgente opgaven met een goed verhaal aan het licht brengt. Met o.a. oud RTL-verslaggever Jaap van Deurzen.
  • Je leert wat de winst kan zijn van seriematig aanbesteden. We breken uit onszelf gekozen voorkeurslijst met behulp van een aanbestedingsadvocaat.
  • Je hoort over meerdere praktijkvoorbeelden als het gaat om anders samenwerken (met resultaat!).
  • Je kijkt vooruit naar de beheerder van de toekomst: is de beheerder een ‘duizend-dingen-doekje’? Of toch een andere rol?
  • En meer! 

Je krijgt korte en krachtige pitches van de projecten die oplossingen hebben gevonden en volgt deelsessies die je een nieuwe blik op je werk geven. Natuurlijk is er volop gelegenheid om nieuwe collega's en oude bekenden te ontmoeten. Maak je klaar voor een aanstekelijk tempo, verrassende wendingen, een dagvoorzitter die van wanten weet en bovenal: plezier en inspiratie.

Voor wie is de WOW-dag?

De WOW-dag is voor iedereen die te maken heeft met (vaar)weg,- en waterbeheer, of je nu een operationele, tactische, strategische of bestuurlijke functie hebt. Je bent welkom en hard nodig om de omslag in Anders Beheren mogelijk te maken! We streven dit jaar naar een evenwichtige verdeling van deelnemers, dus er is voor elke soort organisatie een inschrijflimiet. Meld je daarom gauw aan en reserveer jouw plek!

Praktische informatie

Locatie
Fort Altena, Tol 8, 4251 PX Werkendam
Evenementdatum
2 november 2023
Tijd
12.00 - 18.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Iedereen werkzaam in het weg-, vaarweg- of waterbeheer
Contactpersoon WOW
Romana Oosterbeek
Eventmanager en communicatieadviseur

Victor Mids over de WOW-dag

Programma

12.00 uur
Ontvangst met lunch
13.00 uur
Openingsact Victor Mids over het misleiden van je brein
13.45 uur
Plenair programma door dagvoorzitter Theo van der Linden
14.30 uur
Deelsessies ronde 1
15.15 uur
Pauze
15.45 uur
Deelsessies ronde 2
16.30 uur
Swingende wrap-up en uitreiking WOW jury- en publieksprijs
17.15 uur
Borrel

Deelsessies

1. Legaal ontduiken van aanbestedingsregels door samenwerking

In deze sessie neemt aanbestedingsdeskundige Theo van der Linden je mee in het legaal ‘ontduiken’ van aanbestedingsregels. Daarnaast geeft hij voorbeelden van overheden die gebruikmaken van samenwerking in hun aanbesteding. Deze sessie zit vol met leuke feiten, handige tips en een flinke dosis humor.

2. V&R opgave: name it and frame it

In deze workshop geeft mediatrainer Jaap van Deurzen (oud RTL-verslaggever) een inkijkje in het framen van urgente onderwerpen als de V&R opgave. Wat zijn goede originele, communicatieve manieren om de urgentie van de V&R opgave aan het licht te brengen bij bijvoorbeeld bestuurders? Hij laat zien hoe je verhaal goed uit de verf komt.

3. Seriematig aanbesteden: tel uit je winst!

We breken uit ons zelf gekozen aanbestedingskeurslijf. In deze sessie laat een aanbestedingsadvocaat zien dat er veel meer mogelijk is dan we denken, als het gaat om seriematig aanbesteden. Efficiënter en minder arbeidsintensief werken door het samenvoegen van werk in een grote bundel. Twee opdrachtnemers laten zien wat de winst is van seriematig aanbesteden. Twaalf bruggen voor de prijs van acht?

4. De Oude Dame en de toepassing van het Waardewiel

De Oude Dame, zoals de Maastunnel wordt genoemd, is een begrip en een rijksmonument en icoon voor Rotterdam. Aan deze koosnaam, zoals Rotterdammers dat gewend zijn te doen voor de meest opvallende gebouwen in de stad, zit ook een historie vast en die heeft te maken met de vele stremmingen van deze belangrijke verbinding in de stad.

Rem de Tender is assetmanager van deze tunnel en gaat in op dit onderwerp. De vele stremmingen hebben niet te maken met de moderne techniek die is toegepast, maar vooral met de vele hoogtemeldingen die worden veroorzaakt door de gebruikers van de tunnel, waarbij voertuigen die te hoog zijn (verkeerd beladen) om veilig door de tunnel te passeren of dekzeilen niet voldoende vast zitten.

Aan de hand van het Rotterdams Waardenwiel, dat binnen Stadsbeheer wordt gebruikt, neemt hij je mee in de effecten maar ook de mogelijke oplossingen van dit probleem.

Er wordt vaak op hoofdlijnen over waarden en risicoreductie gesproken. Maar deze casus en aanpak past helemaal in de dagelijkse praktijk en is van A tot Z volledig uitgewerkt, dus dit mag je dus niet missen.

5. Anders samenwerken in het HWBP

In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken Rijkswaterstaat en de waterschappen de komende 30 jaar samen aan de grootste dijkversterking operatie sinds de Deltawerken. Een opgave waar de inzet van innovatieve technieken, methodes en samenwerkingen essentieel is. In deze sessie worden concrete voorbeelden en projecten gedeeld en laten we zien hoe de ontwikkeling van een gemeenschappelijke taal en uniforme werkwijze (Herleidbaar, Eenduidig en Expliciet samenwerken over de hele Levenscyclus) zorgt voor eenheid, versnelling en gezamenlijke kwaliteit.

6. Is de beheerder van de toekomst een ‘duizend-dingen-doekje’?

Platform WOW organiseert eind 2023 en begin 2024 twee webinar reeksen over programmatisch werken en de beheerder van de toekomst. Tijdens de WOW-dag wordt een sessie georganiseerd ter voorbereiding op deze twee reeksen. Want het beheren van de openbare ruimte en infrastructuur de komende jaren is enorm uitdagend. De rol van de beheerder van de toekomst verandert daardoor. Denk aan de grote V&R opgave, transities op het gebied van klimaat en energie, een beperkte fysieke ruimte en de geringe beschikbaarheid van vakmensen! Hoe moeten de vakmensen van de toekomst nu opgeleid worden? Welke kennis en kunde hebben we nodig om de grote uitdagingen ook goed aan te kunnen?

Met Pjotr Mak en Edwin Lokkerbol gaan we aan de slag om het curriculum van de beheerder van de toekomst vast te stellen. Op basis van jullie input tijdens de sessie, gaat WOW de dialoog starten met het onderwijs om ook te zorgen voor de juiste vakmensen in de toekomst.

7. Play the game en Beheer(s) Spel

De druk is hoog, de opdracht onduidelijk maar toch moet je met elkaar aan de slag. Hoeveel win/verlies jij? Ervaar zelf waarom samenwerken in de praktijk ingewikkeld is en welke valkuilen er zijn. En wees gewaarschuwd, de frustraties kunnen hoog oplopen.

Samen reizen: carpoolapp en OV

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en vanwege het beperkte aantal parkeerplaatsen bij Fort Altena, willen we je vragen om als het kan de auto te laten staan. Je kunt met het openbaar vervoer komen of carpoolen. Via deze carpool Whatsapp groep kun je jouw rit aanbieden of vragen om een rit.

Snelbus 400 en 401 (Utrecht - Breda) en Bus 121 (Gorinchem – Den Bosch) stoppen vrijwel voor de deur. 

Organisator